13 mei 2022

Deze vierde leergang-bijeenkomst wordt georganiseerd door de Sociologie-afdeling van de Vrije Universiteit Amsterdam en vindt plaats van 12.30-17.30 uur in Huize Molenaar op loopafstand van Utrecht Centraal.

Er bestaat een keur aan activiteiten tegen eenzaamheid in Nederland die goed bedoeld zijn maar niet altijd werken. Inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar eenzaamheid kunnen helpen die interventies te verbeteren. Er wordt ingegaan op wat de huidige stand van zaken is in de wetenschap ten aanzien van: kennis over wat eenzaamheid is, de oorzaken van eenzaamheid en effectieve interventies gericht op het terugdringen van eenzaamheid. 

De vriendschapscursus die wordt gepresenteerd, is geënt op wetenschappelijke inzichten en heeft in de praktijk haar waarde bewezen. Vervolgens wordt de keuzehulp besproken, een instrument voor professionals om vast te stellen welke aanpak van eenzaamheid het best past bij een eenzaam persoon. Deelnemers gaan ook zelf actief aan de slag bij het ontwerpen van en discussiëren over eenzaamheidsinterventies.

In de bijeenkomst zal worden ingegaan op recente sociologische kennis en theorie, nieuwe methoden en de vertaling naar beleid ten aanzien van het thema.

Het analyseren van de relatie tussen theorie en praktijk rondom het betreffende thema zal gefaciliteerd worden door de combinatie van twee sociologen bij iedere bijeenkomst: een wetenschapper en een socioloog werkzaam in de praktijk.

Lees meer over de bijeenkomsten:

  1. Duurzame samenwerking in tijden van decentralisatie
  2. Toekomst van werk
  3. Waarden en normen in Nederland: verleden, heden en toekomst
  4. Eenzaamheid: theorie, onderzoek en interventies
Aanmelden


Lees de praktische informatie over kosten en deelname op deze pagina.