Met de academische leergang ‘Sociologie en de Beleidspraktijk’ wilde de NSV academisch onderwijs bieden aan werkende sociologen (of ander sociaal-wetenschappelijk diploma) die zich verder willen ontwikkelen op academisch niveau. Elke bijeenkomst werd georganiseerd door de sociologie-afdeling van een Nederlandse universiteit en ging in op nieuwe sociologische inzichten gekoppeld aan een actueel beleidsthema uit de praktijk.

De Academische Leergang Sociologie 2019-2020 van de Nederlandse Sociologische Vereniging startte op vrijdag 29 november 2019 in Utrecht.

Lees meer over de bijeenkomsten:

  1. Duurzame samenwerking in tijden van decentralisatie
  2. Toekomst van werk
  3. Eenzaamheid: theorie, onderzoek en interventies
  4. Waarden en normen in Nederland: verleden, heden en toekomst

Doel

Met een complexer worden samenleving organiseren steeds meer beroepen academische nascholing. Door de krapper wordende arbeidsmarkt zijn werkgevers ook steeds vaker bereid om te investeren in scholing en verwachten dat ook van medewerkers die willen doorgroeien. Ook universiteiten willen dat nieuwe wetenschappelijke inzichten gebruikt worden en horen daarnaast graag waar professionals tegenaan lopen en welke opgaven spelen in de praktijk.

Daarom startte de NSV speciaal voor sociologen (en anderen met een sociaal-wetenschappelijk diploma) met deze academische leergang, waar deelnemers tegen kostprijs konden deelnemen aan één of meer leergang-bijeenkomsten. Op deze wijze wilde de NSV bijdragen aan de ontwikkeling van werkende sociologen.

Opzet

De leergang bestond uit vier bijeenkomsten, elk vormgegeven door een sociologie-afdeling van een Nederlandse universiteit. De bijeenkomsten belichtte een actueel thema waar recent onderzoek en theorievorming heeft plaatsgevonden.

Elke bijeenkomst ging in op nieuw sociologisch onderzoek en de vertaling naar beleid en praktijk. Vooraf werd literatuur beschikbaar gesteld, deels voorgeschreven ter voorbereiding en deels aanvullend voor diegenen die zich verder wilden verdiepen in de achterliggende theorieën.

Het analyseren van de relatie tussen theorie en praktijk rondom het betreffende thema werd tijdens de leergang-bijeenkomsten gefaciliteerd door twee sociologen: een wetenschapper en een socioloog werkzaam in de praktijk.

Locatie en tijd

De bijeenkomsten vonden plaats op vrijdag van 12.30 – 16.30 uur in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht en in Huize Molenaar, om een zo breed mogelijk publiek te kunnen bereiken. Na afloop van elke bijeenkomst was er een borrel in de leergangruimte en tijd om elkaar te ontmoeten.

Certificering

Deelnemers van een losse leergang-bijeenkomst ontvangen een Bewijs van aanwezigheid (bijvoorbeeld voor werkgevers die deelname vergoeden)
Deelnemers aan vier bijeenkomsten ontvangen een geprint Deelname certificaat.

Kosten

De leergang wordt mede mogelijk gemaakt door een opstart-subsidie van het PAOS-fonds.

  • Deelname kost per bijeenkomst €250,- waarmee de organisatiekosten van de leergang worden gedekt. NSV-leden krijgen €50,- korting per bijeenkomst (NSV-lidmaatschap).
  • Een Academische Leergang certificaat vereist deelname aan vier bijeenkomsten. Dit kostte in totaal €1.000,- voor deelname aan vier bijeenkomsten, of €800 voor NSV-leden.

Vragen

Mocht je vragen hebben, stuur dan een e-mail naar leergang@sociologie.nl.